0

RCJ Soccer ML-R robot

1. Štampajte dijelove 3D printerom

Ako ne koristite vrhunski printer, vjerojatno će rupe trebati dodatno proširiti bušilicom i svrdlom 2 mm (većinom). Dijelove je moguće štampati na bilo kojem 3D printeru, uključivo najjeftinije modele. Bitno je samo da je dovoljno velik.

Držači motora

Dva dijela iz prve slike spojite M3 plastičnim i metalnim vijcima i maticama s druge strane, kao što se vidi na slici do. Prednji vijci bi trebali biti metalni jer su tanje glave. Motor je vrlo blizu podloge i velike glave vijaka smetaju. Postavite 4 M2 najlonska distancera 5 mm uz rubove. Tu će ići spoj sa srednjom pločom robota.

Ako možete, kupite Pololu držače motora za 20D motore. Ako baš želite uštedjeti i ne marite za čvrstoću, štampajte ih iz priložene Sketchup datoteke. Neka stoje bočno u štampanju, kako bi se slojevi protezali preko pravog kuta, dijela gdje će prvo puknuti.

Ugradnja držača

Spojite 4 sklopljena držača motora sa srednjom pločom. Razlikuje se od donje po rupi za bateriju. Znači, ima manje materijala od donje. Na slici je ploča slikana s donje strane.

Motori

Vijcima M2.5 spojite motore s držačima. Nije loše dodati malo ljepila za fiksiranje vijka ("thread lock" - Ebay). Motori na slici imaju zalemljene pločice s konektorima. Pločice nisu nužne. Moguće je zalemiti žice direktno na kontakte motora. To je ipak lošije rješenje jer je ovaj spoj slaba točka. Micanje žice dovodi do pucanja blizu lemnog mjesta. Sigurniji je spoj krimpanjem.

Na slikama će biti 3 motora, ali treba ugraditi 4.

Senzori linije

Spojite 4 senzora linije s malim nosačima, prema slikama. Koristite 2 M2 najlonska distancera 5 mm po senzoru.

Ugradnja senzora linije

Spojite senzore s držačima na donju ploču. Na slici je vidljiva gornja strana ploče. Za pozicije senzora pogledajte 3D model.

Aluminijski odstojnici

Pričvrstite 8 aluminjskih M3 odstojnika od 30 mm na donju ploču. Na njoj je samo 1 senzor linije, ali trebaju 4. S donje strane pričvrstite najlonskim M3 vijkom. U ovim uputama se preporučuju plastični vijci. Teže se sami olabave, no ne čine spojeve dovoljno čvrste za takmičenje. U takmičarskog robota stavite svugdje čelične.

Spoj donje i srednje ploče

Postavite srednju ploču, s gornje strane u svaki plastični M3 vijak bez glave ("grub screw" - Ebay). Na njega s druge strane opet po jedan M3 aluminijski distancer 30 mm.

Spoj srednje i gornje ploče

Na vrh postavite gornju ploču (ima samo obod) i pričvrstite s 8 M3 najlonskih vijaka.

Senzori lopte

Spojite detektore lopte s podlogama pomoću 2 M2 najlonska vijka, kroz 2 mm distancere.

Ugradnja senzora lopte

Pričvrstite ih za gornju ploču s donje strane. Na slici nema ograničavača vidnog polja senzora. Oni se moraju postaviti jer inače senzor vidi loptu gotovo bilo gdje da se nalazila.

Odstojnici pločica

Složite pločice s elektronikom jednu do druge i prema tome postavite M2 najlonske odstojnike 5 mm. S druge strane stavite M2 najlonske matice. Odstojnici su na slici vidljivi oko sredine, na mjestima na kojima će na sljedećoj biti pločice. Ukoliko možete predočiti gdje će biti pločice ranije, dok srednja ploča nije spojena s donjom, spajanje će biti lakše.

Prilikom raspoređivanja pazite na:

  • kablove koje u neke pločice moraju ići sa strane, kad imaju USB priključak,
  • mogućnost spajanja što kraćim kablovima,
  • prekidač za uključivanje, da bude dostupan,
  • pozicije ultrazvučnih senzora.

Donja i srednja ploča su konstruirane tako da je moguće postaviti pločice u 2 smjera na mnogo mjesta, s dovoljno rupa za provlačenje kablova i prstiju prilikom spajanja.

Pločice

Najlonskim vijcima spojite pločice.

Ultrazvučni senzori

M2 5 mm najlonskim vijcima spojite senzore s držačima. M2 6 mm najlonskim vijcima spojite sklopove na 4 mjesta na obod srednje ploče, prema pozicijama iz Sketchup modela.

Žice

Na slici su samo 3 detektora lopte. Ostale bi treblo spojiti na sličan način kao prikazane: 0 i 3.3 V, treća žica na neki slobodni digitalni pin. Kako bi se smanjio broj žica na slici, ultrazvučni detektori su na slici spojeni jedan na drugi, što ne odgovora mogućem. Svaki detektor treba spojiti nezavisno na I2C sabirnicu 5 V, kao što je spojen gornji.

Žice spojite prema ovoj šemi.