0

Rescue Maze ML-R robot

1. Štampajte dijelove 3D printerom

Ako ne koristite vrhunski printer, vjerojatno će rupe trebati dodatno proširiti bušilicom i svrdlom 2 mm (većinom). Dijelove je moguće štampati na bilo kojem 3D printeru, uključivo najjeftinijem. Bitno je samo da je dovoljno velik.

2. Dijelovi

Pripremite ostale dijelove:

  1. 2 N20 motora. Pogodni su 12 V motori s oko 150 - 200 okr/min., npr. Pololu 3053 ili 3054, s dvostrukom osovinom (za enkoder).
  2. 2 enkodera za motore, npr.Pololu 3081.
  3. 2 držača za motor. Izvor: Ebay. Ima ih iPololu, ali su skupi.
  4. Gusjenice Pololu 3035.
  5. Solenoid. Izvor: Ebay.
  6. M2 najlonske matice, ? kom. Iz našeg weba ili Ebay.
  7. M2 najlonski vijci, ? kom. Iz našeg weba ili Ebay.
  8. M2 najlonski odstojnici. Iz našeg weba ili Ebay.
  9. M2 čelični vijci 6-8 mm, 8 kom. Ebay.
  10. M2 čelične matice, 8 kom. Ebay.
  11. ML-R Teen, pločica.
  12. ML-R Motor Driver 4x3.6A pločica.
  13. ML-R Power Supply 3x.
  14. ML-R IMU.
  15. ML-R LEDsSwitches.
  16. ML-R SMDLineSensor.
  17. Infracrveni senzor udaljenosti, 8 kom.
  18. ML-R I2C 3X.
  19. ML-R JST-KK2.54 kabel.
  20. ML-R KK2.54-KK2.54 kabel.
  21. LiPo baterija 11.1 V sa JST konektorom, npr. Hobby King.
  22. ML-R FETs.
  23. Voltmetar.
  24. Teensy 3.2 mikrokontroler.
  25. Dosta ženskih Dupont kablova.
  26. Opcija: Bluetooth pločica.

3. Motori i gusjenice

Morat ćete ugraditi enkodere na N20 motore. Prvo zalemite 6 pinova s razmakom 2 mm (ne kao obično 2.54). Pinova kupite na Ebayu. Zalemite ih pod kutem kao na slici jer će inače biti nemoguće staviti magnetni disk na osovinu. Zalemite pločicu na motor. Postavite disk.

Učvrstite 2 motora na podlogu pomoću držača za motore metalnih vijaka i matica. Ako treba, proširite malo rupe za osovine prednjih kotača za gusjenice. Ugradite prednje kotače. Gusjenice još nemojte postavljati.

4. Podloga za pločice

Na podlogu ugradite M2 najlonske odstojnike 5 mm ispod svih rupa ML-R pločica. Pločice rasporedite prema slici dolje ili po želji. Potrebno je pokušati dobiti: što kraće kablove, slobodan ulaz USB kabla u Teensy 3.2, prekidač uz rub, tipkala dostupna.

5. Držači IR senzora

Pričvrstite držače IR senzora udaljenosti samo donjim vijcima. Gornji se ugrađuju nakon postavljanja senzora.

6. ML-R pločice

M2 najlonskim vijcima spojite pločice.

7. Kablovi jake struje

Ugradite kablove jake struje minimalnih duljina. Uvijek se spajaju u niz isti naponi: ulaz iz baterije, 5 V, 3.3 V, 2.5 V. Iste su boje za jedan napon.

8. Teensy

Treba zalemiti SMD konektor (Ebay) u sredinu pločice. Ako ste u mogućnosti, nanesite tekući tinol na kontakte kao na slici lijevo. Zalemite ili strujom toplog zraka ili lemilicom. Ako nemate tekući tinol, koristite običan. Teensy radi i bez srednjeg konektora, jasno bez mogućnosti da se koriste pinovi na kojima nema konektora. Nije to baš spretno napravljeno, ali to je cijena minijaturizacije.

Zalemite pinove kroz rupe. S tim ćete imati manje problema. Pazite na visine. Vjerojatno nije najbolje ugurati ih do kraja jer će inače srednji pinovi biti viši od vanjskih (kroz rupe). Dobra je metoda ugurati sve pinove u Teensy, spojiti s podnožjem pa onda lemiti.

Kotači

Postavite kotače. Stražnje nagurajte na osovine. Za prednje će možda biti potrebno proširiti rupe. Proširite ih što je manje moguće jer će prevelike dozvoljavati veći pomak osovine i loš smjer nailaska gusjenice na kotač. Gusjenice još nemojte montirati.

Držač baterije

Pričvrstite držač samo s 2 vijka, kao na slici. Druga je stranica slobodna kako bi se baterija mogla umetati.

Odstojnici za spoj donje i gornje ploče

Postavite 4 M2 najlonska odstojnika od 28 mm. Na vjerujemo da ćete naći tu duljinu, ali zato možete spojiti 20 i 8 mm. 4 matice idu s gornje strane. Brojite rupe na slici kako biste postavili u prave.

Gornja i donja ploča spojene

Stavite donju ploču, s kotačima, na 4 odstojnika i pričvrstite M2 najlonskim vijcima.

Ugradnja gusjenica

Došao je čas za montažu gusjenica. Donja će se ploča savinuti. To je namjerno zato što će napeti gusjenice. Ne biste željeli da otpadnu tokom utrke, zar ne?

Odstojnici prema držaču senzora

Pričvrstite 4 M2 8 mm najlonska odstojnika prema slici (vanjski obod gore i dolje, potpuno do gusjenica). M2 matice idu s donje strane.

Držač senzora

Spremite držač. Na slici je gore lijevo dio koji treba odlomiti. Ne vidi se dobro jer je prema podlozi. Ako sad ne vidite, nema veze. Zasmetat će vam jer se od njega ne može dobro utaknuti napajanje u Teensy. Morao je biti u modelu jer 3D printer ne može raditi vijugave mostove u materijalu.

Senzori topline

Na TPA81 senzore zalemite pinove koji su napravljeni pod pravim kutem, kako bi žice išle gore ili dolje. Ugradite senzore topline pomoću para M2 najlonskih odstojnika 5 mm za svaki. Možete ga ugraditi tako da pinovi idu prema gore i prema dolje. Birajte smjer po želji. Lakšte je prema gore, ali robot je manje kompaktan.

Na držač senzora ugradite 8 držača infracrvenih senzora daljine. Pričrstite ih samo donjim vijkom: M2, najlonski, 6 mm.

Držač senzora spojen sa srednjom pločom

Pomoću 4 M2 najlonska vijka pričvrstite držač senzora za srednju ploču, na odstojnike koje ste postavili nedavno.

Izbacivač paketića

Načinite izbacivač paketića. Prije bilo kakvog sastavljanja dobro obrusite sve površine po kojima će kliziti kockice ili ladica. Ako radnja traje manje od pola sata, ili niste obavili kako treba, ili imate 3D printer koji košta preko 2000 $.

Postavite mali poklopac (na slici je na gornjoj strani) i spojite ga samo s 2 vijka prema stražnjoj strani (na slici: dolje).

Ugurajte elektromagnet tako da prvo prođe žica kroz rupu na donjem dijelu izbacivača. Rupa je točno ispod elektromagneta. Nakon toga oprezno, vrlo oprezno, ugurajte elektomagnet. Neće ići lako. Držač bi mogao puknuti. Dogodi li se to, opet ćete turpijati pola sata ili ćete naručiti spomenuti printer.

Ladica izbacivača

M3 maticom pričvrstite ladicu na elektromagnet. Potreban je dobar alat: M3 odvijač s vrlo malim obodom oko vijka. Moguće je montirati i bez njega, uz puno truda. Na navoj je dobro kapnuti malo thread lock-a.

Ugradnja izbacivača

Sad ugradite izbacivač pomoću 2 M2 najlonska vijka od 6 ili 8 mm na držač senzora.

Spoj elektromagneta izbacivača

Na kraj kabla zakrimpajte Molex KK 254 konektor s 2 pina. Nemate li ga, može i običan Dupont 0.1" dvostruki ili 2 jednostruka. Spojite na izlaz ML-R FETs-a, npr. broj 2.

Senzor crnog

Pričvrstite ML-R SMDLineSensorna držač pomoću 2 M2 najlonska odstojnika od 5 mm. Još 2 takva pričvrstite za držač, kako biste ga mogli spojiti sa srednjom pločom robota.

Ugradnja senzora crnog

Sad spojite sklop iz prethodnog odjeljka sa srednjom pločom.

Spajanje

Program

Labirint spremajte u trodimenzionalno polje. Spremajte pozicije zidova i žrtava.

Za napredovanje koristite Tremauxov algoritam: ako postoji susjedno polje, idite na njega (bilo koje). Ako nema, vratite se na polje s kojeg ste došli.

Vrlo je važno točno se pozicionirati na poljima. Idite točno od sredine jednog polja do sredine drugog i poravnajte robota svaki put. Koristite sve moguće načine za utvrđivane točne pozicije robota.