Hrvatsko društvo za robotiku - Uvod u robotiku - vježbe

Instalacija programske podrške

Cilj

Instalirat ćemo "radnu okolinu", osnovni programski paket za uređivanje i pokretanje našeg budućeg programa.

Izbor

Možete birati između originalne Arduino radne okoline i Microsoft Visual Code okoline (s PlatformIO dodatkom). Prednosti i mane slijede.
  • Arduino IDE ima najjednostavniju instalaciju. Ukoliko ste edukator i imate puno polaznika početnika, birajte ovu opciju. Programiranje uopće neće biti ergonomično, ali s instalacijom nećete imati problema. Intellisense, skok na definiciju funkcije, povratak na mjesto iz kojeg ste skočili na novu poziciju u kodu, nepredno pretraživanje, brže prevođenje, dojava u kojoj je programskoj liniji greška,...? Na to zaboravite u ovoj varijanti. Arduino IDE je otprilike tekst editor bez ikakvih dodataka.
  • Ukoliko ste iskusan korisnik ili educirate manju skupinu naprednih polaznika tečaja, probate ovu opciju. Rad je neusporedivo ugodniji jer ćete programirati u jednoj od najboljih razvojnih okolina, korištenjem najsuvremenijih dodataka. Međutim, čak i male greške u instalaciji nisu oprostive. Ako imate vremena za pokušaj instalacije, toplo preporučujemo da probate. Ne uspijete li, uvijek ostaje Arduino IDE.
Izbor možete promijeniti na ovoj stranici.

Arduino IDE

VS Code

Primjedbe



Projekt "Uvod u robotiku" sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda, poziv "Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a". Relevantne stranice: Sadržaj vježbe za virtualne radionice isključiva je odgovornost Hrvatskog društva za robotiku.